Ô Tour des Contes, het Brussels Interculturele Festival van de Vertelkunst, is een jaarlijkse ontmoeting van vertelkunstenaars uit de hele wereld en België om het gesproken woord tot leven te brengen en te laten weerklinken in het Brusselse Gewest.

Het festival Ô Tour des Contes werd in 2021 gelanceerd door Source Plurielle, dat ook de creatie- en residentieruimte Ô Monde des Histoires beheert, evenals Les Causeries du Sud, een festival ter ere van meervoudige identiteiten.

Het was in de atypische omgeving van de Abdij van Vorst dat het verhaal zijn dromers vond. Je kan luisteren naar de dromen van anderen, de echte en grote reis is echter om jezelf open te stellen voor je eigen dromen. Het enige wat je na deze ervaring hoeft te doen, is je laten meevoeren op het ritme van de verhalen!

De diversiteit van de artiesten en het publiek... Het is geweldig!

Een geweldig festival,
dat elk jaar mag doorgaan,
laat ons dromen!

“Ô Tour des Contes” heeft een grootschalig programma dat een diversiteit aan kunstenaars en praktijken samenbrengt. In 2024 vindt de 4e editie van het festival plaats van 28 mei tot 2 juni, met als thema “Verhalen, levensritme” .

Bijna 60 artiesten, solo of in groep, die het historische kader van de Abdij van Vorst in Brussel zullen betoveren.Abdij in Brussel.

Gedurende 6 dagen biedt “Ô Tour des Contes” een grote verscheidenheid aan activiteiten: verhalen vertellen, voorstellingen, workshops en concerten.

Deze verscheidenheid aan activiteiten maakt het mogelijk de vertelkunst in al haar kleuren, geuren en afkomsten weer te geven.

Een verscheidenheid aan activiteiten

Korte verhalen

Korte verhalen die tot het repertoire van de kunstenaar behoren, van een dertig minuten. Dit maakt ze licht, spontaan, aanpasbaar en interactief.

Langere voorstellingen

Deze langere vertelvoorstellingen hebben een duur van vijftig tot negentig minuten. Ze worden meestal binnen gehouden.

Mobiele acts

Interactievere vormen van verhaal of artistieke expressie ad hoc, geïmproviseerd

Concerten

Optredens van een muziekgroep van hier en/of elders, bij het afsluiten van de dag (vanaf vrijdag)

Workshops

Praktische momenten, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om te experimenteren, te creëren en te leren. Het publiek krijgt een actieve rol en wordt mede-acteur.

Een verhalenfestival in de Abdij van Vorst, een plezier voor jong en oud

Ô Tour des Contes is een project dat ondersteund wordt door de gemeente Vorst, de belangrijkste partner van het festival. De vereniging geniet ook de steun van een stevig gemeentelijk netwerk en heeft zich in Vorst verankerd dankzij het wijkcontract van Wiels-sur-Senne.

Dit jaar ontvangen we subsidies van de Cocof, de Fédération Wallonie-Bruxelles, Image Bruxelles en de Loterie Nationale. 
Het festival Ô Tour des Contes zou niet kunnen bestaan zonder de grote bijdrage van onze vrijwilligers, die wij hartelijk danken!